Aan het eind van 1944 werd de bevolking opgeschrikt door een nieuw Duits wapen. De vliegende bom, ofwel de V1 (Vergeltungswaffen, vergeldingswapen) deed zijn intrede. Vanuit de streek rond Lochem en Deventer werden de V1’s gelanceerd richting Antwerpen met als doel de aanvoer van geallieerd materiaal voor onder andere het Ardennenoffensief tegen te werken.

De V1 is een onbemand vliegtuigje met straalaandrijving. Het was een bij de bevolking zeer gevreesd wapen. Vele burgers hebben hun leven verloren door dit wapen. In de lucht leken het kleine vliegtuigen met straalaandrijving. ’s Nachts was het een onheilspellend gezicht. De bevolking lette bij het lanceren goed op of de motor het wel deed, want anders was men niet veilig in de route, waar deze V-I overvloog. Het was een nieuw wapen en er gebeurden dan ook veel ongelukken mee.

Vanuit de lucht hebben de geallieerden geprobeerd de lanceerbanen te verwoesten, doch ze lagen zo goed gecamoufleerd dat dit praktisch niet is gelukt. Boven de baan was een gazen net gespannen met groene takken van dennen erop en alleen tijdens het lanceren was het net gedeeltelijk weg. Vanuit de lucht was het niet waarneembaar. Het verzet heeft vele tekeningen van de plaatsen waar ze waren opgesteld ingezonden. Hiervan werden microfoto’s gemaakt en doorgezonden naar Engeland. Maar dit heeft geen resultaat opgeleverd.

De V1’s werden afgevuurd vanuit de omgeving van Lochem en Deventer richting Antwerpen. De Betuwe lag in deze lijn en in tal van dagboeken worden de V1 herhaaldelijk beschreven. Met name ’s nachts kwamen velen over. In de omgeving van Lochem zijn nog restanten van lanceerplatforms te vinden. In Frankrijk is hier nog meer van overgebleven.

In de Betuwe zijn meerdere inslagen van V1’s bekend. Maar ook in de gebieden waarheen geëvacueerd was werden inslagen meegemaakt. Tilburg en Eindhoven lagen namelijk ook in de lijn Lochem-Antwerpen en ook hier ging het wel eens mis. Kenmerkend was het pruttelende geluid van de motoren. Als deze echt stil viel wist men dat de V1 naar beneden kwam. Hieronder de bij ons bekende inslagen in de Betuwe. Indien u meer info heeft doen wij het vriendelijke verzoek aan u om deze bij ons te melden. In de Betuwe werd de V1 voornamelijk een vliegende bom genoemd. In de achterhoek stonden ze bekend als vuurkonten.

en_GB