Samenwerkende organiasties

Om het oorlogsverhaal van de Betuwe breder bekend te maken, hebben een aantal organisaties de handen ineengeslagen.  Door deze samenwerking en door ieders specialiteit te benutten wordt het verhaal vanuit diverse kanten belicht. Middels een groot militair kamp komen alle facetten uit de Betuwe in de periode 44-45 aan bod. Door een zo origineel mogelijke situatie neer te zetten en met bijzondere programma onderdelen wordt respectvol en met eerbied een bijzondere periode onder de aandacht gebracht. Door de vakkundige en educatieve opzet ontstaat een leerzaam geheel.

Het Betuws Oorlog Informatie Centrum vertelt het verhaal van de Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verzameld en deelt alle mogelijke informatie zoals dagboeken, verslagen, rapporten, foto’s en verhalen. Daarnaast organiseert ze lezingen en rondleidingen en verbind alle organisaties op wo2 gebied mbt de Betuwe.

Stichting Never Forget Them organiseert jaarlijks de herdenking voor de Amerikaanse 101e Airborne Divisie bij het monument in Heteren en een herdenking voor het Engelse Hampshire Regiment bij het monument te Driel. Zij hebben in het verleden soortgelijk evenementen georganiseerd in Heteren. Daarnaast wordt veel research gedaan naar de gevallenen in de Betuwe.

Re-enactment vereniging Triple A beeld de soldaten van de Amerikaanse 101e Airborne Divisie uit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij maken gebruik van hun internationale netwerk om een grote groep re-enactors en voertuigen naar Heteren te krijgen.

Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt beeld middels een collectie het verhaal van de Tweede Wereldoorlog uit. Het verzameld en stelt alle mogelijk voorwerpen, attributen en uniformen uit die tijd tentoon. Er worden rondleidingen gegeven aan bezoekers, schoolklassen en geïnteresseerden.

Door de samenwerking tussen diverse organisaties ontstaat een mooie mix aan activiteiten waarbij ieders specialiteit maximaal tot zijn recht komt.  Educatie, herdenken, het tonen van historisch materiaal en beelden, het uitbeelden van de situatie van toen en het exposeren van een compleet militair kampement met originele militaire voertuigen doen de bijzondere periode herleven.

Het evenement wordt mogelijk gemaakt door 200 re-enactors en medewerkers. Deze investeren allemaal vrijwillig hun tijd en energie in dit evenement om deze tot een succes te maken.

Scroll naar top